Bygginfo

Våren 2010

Till en SG ska det vara mahogny både till hals och kropp. Så det beställde vi hos Isaks Ädelträ i Nättraby. Därefter inhandlade vi

 • Mickar
 • Dragstång
 • Plektrumskydd
 • Elektronikkit

Inte allt alltså :) bara för att komma igång. det beställde vi hos GMF, en välsorterad webbhandel.

Nu kunde vi sätta igång på allvar. Först ritade vi en centrumlinje på halsämnet. Sen fräste vi spåret till dragstången, med en handöverfräs.Därefter sågades vinklen till huvudet, och baksidan på halsen fick sin form.

Sen gick vi över och ritade in var mickarna skulle sitta på kroppen, och fräste även där med en handöverfräs.

Därefter sågade vi ut formen på gitarrkroppen. Sen filade och slipade vi, vilket jobb pust...

Under sommaruppehållet har vi handlat lite mer delar.Här kommer en lista.

 • bandfil gurian
 • 3+3 kestonvred nickel
 • greppband medium
 • reflectorcap svart+krom tone
 • reflectorcap svart+krom volume
 • switchknopp Gibson creme
 • axelbandknopp Gibson
 • greppbrädesilägg LP pärlemor
 • stränghållare krom
 • gitarrstall

 Hösten 2010

Äntligen igång igen efter ett långt sommaruppehåll. Vi hann bara fila lite på kroppen idag ,se bild som är upplagd.Fickan till halsen var ett litet bekymmer som nu är löst.I fickan ska vara det vara 2graders lutning.Därefter gick vi på halsen och sågade och slipade in rätt mått, och smalnade av den uppåt till huvudet. Formade huvudet och borrade hål till stämskruvarna.Vi fortsatte sedan på greppbrädan och sågade spår för banden.Gick över till halsen och fräste ut klacken som ska passa in i kroppen.Filade och justerade med stämjärn.

Våren 2011

Nu börjar det bli riktigt knepigt. Vi har börjat att snida ur greppbrädesiläggen, gjorde först ett par prov innan vi gick på de riktiga.Ett riktigt pilljobb har 5st av 9 klara nu. Använder modellkniv och multiverktyg.Valet av inläggen var verkligen en utmaning men nu är det klart och fast-limmat,(se bilder)Sedan sågade och slipade vi till formen på greppbrädan så den passade till halsen,och limmade fast den.

Vi hann inte med mera dax för sommarlov. Vi fortsätter i hösten.

Hösten 2011

Tisdagen den 6/9 körde vi igång efter sommaruppehållet.Vi ska fräsa ur hålet där volum och tonkontrollerna är, så vi ritar upp på gitarren.Switchen som växlar mellan mickarna var alldeles för lång, så det har troligen blivit en felbeställning. Hoppas det inte tar allt för lång tid att få den utbytt.Sen fick vi lite strul med slöjdsalen vi är på. Kommunen höjde hyran så vi fick leta upp en annan lokal. 

Nu är vi igång igen, vi borrade ut till volymkontrollen istället. För fräsen var för kort, men det gick jättebra. Sven fixade en mall så att vi kunde fräsa ner uttaget till luckan.Så nu är det dax att göra en lucka : ) Den sågade vi ut, putsade ner och skruvade fast.Sen gick vi över på halsen och slipade radie på greppbrädan.Vi hann också börja banda.Därefter filade vi in banden i sida och fasade till dom.För att alla band ska bli exakt lika höga, ritar vi svart tusch på alla banden.Därefter slipar vi med en lång bräda med slippapper på tills inga band har någon tusch kvar.Banden har nu blivit platta upptill så då måste man få dom runda igen. Än en gång tuschar vi alla banden och använder nu en specialslip som rundar banden. Vi slipar tills det bara är ett litet smalt tuschstreck kvar.Alla banden är nu lika höga och runda :)

 Våren 2012

Igång igen efter Juluppehållet. Vi har problem med lokalen. Strömmen går när vi kör lite maskiner .Har börjat fila på baksidan av halsen.Filar först in i mått vid hals och andra änden.Sedan raspar eller hyvlar vi däremellan och avslutar med sandpapper.Putsa putsa.Det börjar bli dax att limma fast halsen, så vi har gjort en fixtur så halsen inte ska komma snett.Tittar också till så det inte blir några springor när halsen ligger rak.Stor dag idag vi limmar fast Svens gitarrhals.Har köpt lite extra starkt lim till detta som heter Titebond.Eftersom vi bara har gjort en fixtur till det så ägnar jag mig åt att avskärma elektroniken.Här använder jag mig av självhäftande kopparfolie som vi har köpt på GMF.Nu var det dax för min gitarr att få hals :) Putsat mycket idag vid limningen.Satte dit två vred för att det ska synas att vi gör något :).Nu är alla vred på plats.Mätte ut var stall och stränghållare ska sitta.Borrade hål till stränghållaren 12,7mm hållaren var 13mm med räfflor, lite trögt så man får knacka ner den,då sitter den bra.Fixade en mall till luckan till dragstången genom att gå in på www.gmf.se kopiera bild på en sån.Skrev ut den, limmade på den på en plastbit med skyddsplast.Sen var det bara att såga ut och fila till den.Nu har fästet till stallet kommit på plats,så nu kan man stränga guran och provspela. Det funkade JÄTTEBRA. Det var det sista denna säsong, men också det sista träarbetet.Vi ska försöka bestämma en tid i sommar, så vi kan lacka gitarrerna.Återkommer med bilder på det...  :)

Hösten 2012

Det blev inget gjort under sommaren, bara lata dagar. Men nu kör vi igång igen alltså dags för lackering. Mahogny är ett träslag med stora djupa porer, som man måste fylla innan lackning.Grainfiller köpt från www.gitarrdelar.se spädes med lite lacknafta till en krämig massa. Masseras in med en trasa och putsa sedan av överflödet. Sprayfärg köpte vi från densamma. Vi träffades i Svens carport och sen lackades det till tusen, med CerryRed.Ett namn måste man ju också ha på guran, så vi köpte testors vattendekaler för bläckstråleskrivare. Eftersom bakgrunden är svart och texten ska bli vit, blev det vita papper. Man kan ju inte skriva ut vit färg med en skrivare. Annars finns det transparant dekalpapper också. När man väl gjort utskriften måste man försegla bläcket med klarlack annars löses bläcket upp i vattnet. väl på gitarren lackar man över med ett par lager med klarlack, sen sitter den som en smäck :)

Vi har ett litet uppehåll med lackningen. Vi väntar på varmare väder för att lacken ska bli så bra som möjligt.

Hösten 2013

Det var ett tag sen vi gjorde något. För fint väder kanske. Men i FREDAGS 30/8, tog vi guran i hornen och lackade igen (klarlack). Av någon anledning blev det mjölkvitt, men efter en halvtimme började det försvinna ( lade upp en bild på det) Nu ska det härda några dagar och sen vattenslipas. Även den 6/9 och 13/9 lackade vi och slipade. Insåg att vi behöver mera lack, så nu har vi beställt 4 flaskor till. Lackade den 20,21/9  och  25,27/9. Sista flaskan gjorde vi av med den 9/10. Blev lite mjölkvit, så vi väntar några dagar för och se om det försvinner. Jag har sökt runt lite om att klarlacken ibland blir vitaktig. Det verkar som det är för fuktigt i luften. Förhoppningsvis kryper fukten upp efter några dagar eller längre. Annars får man slipa ner det.

Måndagen den 14/10 Vattenslipade vi för sista gången,vi avslutade med slippapper 2000. Sen började vi polera med ColorTone medium, sen med ColorTone fine. 

23/11 dags att löda ihop elektroniken, med ett ganska dåligt elektonikschema som enda referens. kollade även på nätet men hittade ingen som liknade vårt schema, fast det var lika många mickar och volymer mm. Vi skruvade fast allt på en masonitskiva för att lättare komma åt att löda. Se bilder. Jo vi fick ljud!! till slut. Nästa steg är att ställa in allt så det blir lättspelat och låter bra.

11/12 Allt sitter på plats strängarna stämda, axelrem mm. Fan det är KLART !!!!!!!!!!!!!!!

 

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)